Jaminéstraat, Tongeren

Jaminestraat

Edmont Jaminé (Herzele, 1856 – Hamont, 1932) was componist, toneelauteur en fotograaf. Hij werkte als pleitbezorger aan de rechtbank van Tongeren. Jaminé stichtte het koor ‘De Zingende Maagden’, dat bestond uit dertig weeskinderen en evenveel meisjes. Hij schreef liederen voor processies en feesten te Tongeren. Daarnaast stichtte hij er de toneelvereniging Ster der Toekomst en was hij actief in andere toneelverenigingen in Hamont en in Neerpelt. Hij was tegelijk acteur, regisseur, grimeur en musicus en schreef voor elk toneelstuk de begeleidende muziek. Nog in Tongeren leidde Jaminé de harmonie Concordia en het mannenkoor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Hij was muziekleraar bij de benedictijnen en in het college, waar hij gregoriaanse zang doceerde en het koor De Hulst dirigeerde.

Jaminéstraat (Tongeren) op Google maps.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s