Straatnamenproject & contact

Straatnaamgeving is een manier waarop herinnering in de publieke ruimte beleefd wordt. Overal in het straatbeeld hangen bordjes die naar het verleden verwijzen. Naar oude toponiemen, maar vaak ook naar personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de streek, stad of gemeente waar de straat zich bevindt. Straten naar personen vernoemen is een praktijk die dient om de herinnering aan deze mensen levendig te houden. Een bescheiden monument voor hun verdiensten in de politiek, de wetenschappen, de beeldende kunsten, en ook de muziek.

Met de blog Muzikale Straatnamen willen we in kaart brengen welke mensen en organisaties uit de muziek in Vlaanderen en Brussel herinnerd worden door straatnamen naar hen te vernoemen. Daarbij hanteren we een brede opvatting van de muzikale sfeer: het kan gaan om componisten, muzikanten en dirigenten, maar ook om musicologen, directeurs van muziekscholen, kapelmeesters of muzikale verenigingen.

Op de blog tonen we foto’s van naambordjes om de straatnamen uit hun schijnbare banaliteit te nemen, en zichtbaar te maken hoe ze een herinneringscultuur verbeelden. Bij elke foto geven we een korte beschrijving van de persoon of de organisatie naar wie de straat vernoemd is.Op de themapagina’s lichten we telkens een bepaalde categorie van straatnamen uit en onderzoeken we of bepaalde musici ruim (of net weinig) vertegenwoordigd zijn in het straatbeeld.

Bijdragen aan deze blog

Deze blog wordt geregeld aangevuld met nieuwe straatnamen. Ook u kan hierbij helpen. Woont u in een straat die naar een muzikant of componist figuur is vernoemd? Neem een foto van de muzikale straatnaam in uw buurt, en stuur ze naar ons op het e-mailadres: [email protected]. Daar kan u ook terecht voor vragen over het project.

Muzikale Straatnamen is een project van Resonant vzw, het Vlaams expertisecentrum voor muzikaal erfgoed. Resonant is een netwerkorganisatie die het muzikaal erfgoed in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in kaart brengt, de zorg voor het behoud ervan stimuleert en het op een innovatieve wijze ontsluit en opnieuw bekend maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s