Haydnlaan, Brecht

Haydnlaan

Joseph Haydn (Rohrau, 1732 – Wenen, 1809) was een Oostenrijkse componist. Omwille van zijn opvallende zangstem werd hij als achtjarig kind afgestaan aan de Weense hofkapel, waar hij als zangknaap muzieklessen volgde. Na zijn stemwisseling belandde hij op straat en hield zich in leven door muzieklessen te geven. Op 27-jarige leeftijd kwam Haydn dankzij zijn Eerste Strijkkwartet onder de aandacht en werd voor twee jaar in dienst genomen als dirigent in de hofkapel van Lucavec (Bohemen). Vervolgens werkte hij als kapelmeester aan het hof van Esterházy in Eisenstadt. Deze functie bekleedde Haydn tot de opheffing van de hofkapel in 1790 en hij genoot er als componist en orkestleider een grote vrijheid. Omdat aan het hof van Esterházy een schouwburg verbonden was, begon Haydn ook opera’s te schrijven. In de jaren 90 van de 18de eeuw trok hij tweemaal op uitnodiging naar Engeland, waar hij zijn ‘Londense’ symfonieën presenteerde. De laatste jaren van zijn leven en carrière bracht hij door in Wenen, waar hij met W.A. Mozart een goede verstandhouding opbouwde.

Haydnlaan (Brecht) op Google maps (foutievelijk aangegeven als Rommersheide E)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s