Mendelssohnlaan, Brecht

Mendelssohnlaan

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847) was een Duits componist, pianist, organist en dirigent. Hij kreeg als kind thuis muziekles en deed al vroeg ervaring op als dirigent van een eigen koor en huisorkest. Op 17-jarige leeftijd schreef hij de ouverture Sommernachtstraum waarmee hij een erkend componist werd. Mendelssohn was als uitvoerder een belangrijk figuur in de 19de-eeuwse Bachrevival. Onder zijn leiding werd in 1829 de Mattheüspassie voor het eerst integraal in Berlijn uitgevoerd. Daarnaast maakte hij veel reizen, onder meer naar Engeland, Italië en Zwitserland, waar hij op orgels in kloosters zijn pedaalspel ontwikkelde. In 1835 werd Mendelssohn benoemd tot dirigent van het Gewandhausorkest in Leipzig. Hij stichtte er eveneens een conservatorium (heden: Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy”), dat een bastion werd van zijn anti-radicale muziekvisie.

Fanny Cécile Mendelssohn (1805 – 1847) was componiste en de oudere zus van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Ze gaf twee liederenbundels en vier bundels pianostukken uit. Als componerende vrouw werd ze geconfronteerd met veel vooroordelen. Onder meer daarom werden enkele van haar composities onder naam van haar broer uitgegeven.

Mendelssohnlaan (Brecht) op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s