Leo Van Geluwestraat, Brugge

Traveler

Leo Van Gheluwe (1837-1914) was componist en bekleedde diverse functies in het muziekonderwijs. Van Gheluwe studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en nam driemaal deel aan de Prijs van Rome: de derde maal (1867) behaalde hij de tweede plaats. Hij kreeg een studiebeurs voor Duitsland (waar hij Richard Wagner ontmoette) en Italië. Bij zijn terugkeer werd Van Gheluwe benoemd als leraar notenleer in het Gents Conservatorium (1870) en inspecteur van het muziekonderwijs (1870). In 1872 werd hij aangesteld als directeur van de stedelijke muziekschool van Brugge en hij zou deze functie 29 jaar lang bekleden. De instelling verkreeg onder zijn leiding de titel conservatorium (1874). In 1895 stichtte hij de Brugse ‘Maatschappij der Concerten van het Conservatorium’ die het werk van Vlaamse componisten programmeerde. Voor zijn vocale composities deed Van Gheluwe een beroep op Nederlandstalige teksten (van o.a. A. Rodenbach, J. Sabbe, E. Hiel).

Leo Van Geluwestraat (Brugge) op Google maps (het straatnaambord spelt ‘Geluwe’ i.p.v ‘Gheluwe’)
Biografie van Leo van Gheluwe bij het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s