Louis Domsstraat, Hoogstraten

Louis_domsstraat

Louis Doms (1897-1982) was muzikant en volkskundige. Hij speelde diatonisch accordeon, componeerde en schreef liedteksten. Doms stichtte kort na de Eerste Wereldoorlog dansgroep De Molen met als doel de lokale danstradities te onderhouden. Hij noteerde volksdansen uit de Noorderkempen, gaf met zijn dansgroep demonstraties in scholen, bij jeugdverenigingen en bij schuttersgilden en publiceerde in 1938 twee bundels met dansen die hij had opgetekend.
Voor de volgende generatie volkskundigen was hij een belangrijke informant: Pol Heyns (in 1939), Lucy Gelber (in 1963) en Hubert Boone (1970) namen volksliederen op die hij zong of begeleidde. Het Vlaams Dansarchief kreeg vanaf 1965 van Doms de muziek en choreografie van een dertigtal dansen. Het Dansarchief publiceerde deze dansen die sindsdien een vast onderdeel werden van het repertoire van de Vlaamse volksdansgroepen.

De Louis Domsstraat (Hoogstraten) op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s