Joris Dumeryplein, Brugge

dumeryplein.jpg

Joris Dumery (ook: Georges Duméry, Georg Du Mery) (1715-1787) was een klokkengieter in Antwerpen en Brugge. Hij wordt beschouwd als de stamvader van een klokkengietersgeslacht uit Brugge. Joris Dumery leverde een aantal grote opdrachten, zoals de beiaard van Brugge (na de torenbrand van 1741) en goot ook klokken voor tal van andere beiaarden en luidklokken voor torens over heel België. In Brugge werd een deel van de Boeveriestraat in 1989 omgedoopt tot Joris Dumeryplein en werd een staketsel met een in 1742 gegoten klok van Joris Dumery geplaatst. In de Boeveriestraat waren van in de 16de eeuw klokkengieters actief geweest.

Joris Dumeryplein (Brugge) op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s