Cypriaan de Rorestraat, Ronse

AfbeeldingCypriaan de Rore (Ronse, 1515 of 1516 – Parma (It.), 1565) was een Zuid-Nederlandse componist. Omstreeks 1534 vertrok De Rore naar Italië om er zanger te worden aan de San Marco in Venetië, waar op dat moment Adriaan Willaert zangmeester was. Hij oefende zelf de functie van zangmeester uit, achtereenvolgens aan de hoven van Ferrara en Parma. Daarna was hij de opvolger van Willaert aan de San Marco, een functie die hij slechts twee jaar vervulde. De Rore genoot als componist een grote bekendheid in Italië.

Cypriaan de Rorestraat (Ronse) op Google maps

2 gedachtes over “Cypriaan de Rorestraat, Ronse

  1. Adriaen Willaert Stichting vzw november 5, 2014 / 7:56 am

    In de biografie van De Rore wordt zowel De Rore als Willaert “zangmeester” genoemd,terwijl hun titel maestro di capella toch beter vertaald wordt als kapelmeester. Ook in het Nederlands is dit een functie van de hoogste rang.
    Mag ik vragen in die zin uw tekst te veranderen.
    dank.
    Arnold Loose namens de Adriaen Willaert Stichting vzw, Roeselare

    • muzikalestraatnamen november 6, 2014 / 11:02 am

      Dank voor de reactie. U heeft geen ongelijk wat betreft de titel maestro di cappella. Echter, voor de zeer beperkte biografieën die we voor deze blog maken, beperken we ons tot zo algemeen mogelijk benoembare functies, zonder de specifieke titels die daaraan gegeven worden. Zangmeester is een gangbare brede term voor de functie van een leider van zangers en lesgever van koorknapen tijdens het ancien régime. De titel kapelmeester verwees in die periode ook naar die functie maar kreeg doorheen de 19de eeuw een ruimere of andere betekenis (zie ook het artikel over ‘Kapelmeester‘ op Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s