Philippus de Montestraat, Mechelen

Afbeelding

Philippus de Monte (Mechelen, 1521 – Praag, 1603) was een Zuid-Nederlandse componist. Over zijn jeugd is weinig geweten en ook zijn loopbaan is deels onbekend. Belangrijk is dat de Monte een tijd in Italië werkzaam was, er nauwe contacten legde en reeds bekendheid genoot als componist en zanger. Hij was korte tijd werkzaam voor de hofkapel van Filips II van Spanje en werd in 1562 nog genoemd als opvolger voor Adriaan Willaert als zangmeester van de San Marcokathedraal in Venetië. In 1568 werd hij voorgedragen als zangmeester van de keizerlijke hofkapel in Wenen, in navolging van Jacobus Vaet, voor keizer Maximiliaan II. Na de dood van de keizer in 1576 verhuisde hij met de nieuwe keizer Rudolf II naar Praag. De Monte is, ondanks de jarenlange functie van zangmeester, vooral gekend als madrigaalcomponist: een genre waar hij 39 boeken aan wijdde.

Philippus de Montestraat (Mechelen) op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s