Karel Waeriplein, Gent

waeri.jpg

Karel Waeri (1842-1898) was een Gents zanger, muzikant en liedjestekstschrijver. Hij werd geboren in een arbeidersgezin van thuiswevers. Dankzij de aanstelling van zijn vader Pierre als leermeester in een fabrieksschool in Aalter kon hij daar onderwijs genieten. Rond zijn twintigste levensjaar wordt Waeri voltijds zanger en muzikant (viool). Eerst toert hij samen met zijn broer Jan, later met zijn echtgenote Sidonie De Meyer (ze huwden in 1868). Sidonie zong en speelde gitaar. Ze traden voornamelijk op in het circuit van de Gentse café-chantants en guingettes voor een ruim publiek van arbeiders en burgerij. Het echtpaar kreeg zes kinderen die allen aan het conservatorium zouden studeren. Waeri’s liedjesteksten zijn vaak satirisch en behandelen politieke, sociale en antiklerikale thema’s, het moderne leven, humor of erotiek. Ze zijn geschreven in het Gents dialect; later in zijn carrière in een meer vernederlandste versie daarvan. Het oeuvre van Waeri werd opnieuw onder de aandacht gebracht door interpretaties van Walter De Buck (1934-2014) en Wannes Van de Velde (1937-2008).

Karel Waeriplein (Gent) op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s