Wagnerlaan, Brecht

wagnerlaan

Richard Wagner (1813-1883) was componist en essayist. Hij studeerde muziek aan de universiteit van Leipzig. Tijdens zijn carrière verhuisde hij vaak in Duitsland en daarbuiten zowel om professionele redenen als om aan schuldeisers of vervolging te ontkomen. Wagner profileerde zich als componist van opera’s, waarbij hij het concept van de opera als Gesamtkunstwerk uitwerkte: een evenwaardig verbond van alle artistieke expressies op het podium. Voor de libretto’s van zijn opera’s inspireerde Wagner zich op de Germaanse en Noorse mythologie, onder meer bij Der Ring des Nibelungen (een geheel van vier opera’s Das Reingold (1869), Die Walküre (1870), Siegfried (1876), Götterdämmerung (1876)). Aan het eind van zijn leven kon hij zijn opvattingen over opera verwezenlijken in het Festspielhaus (1875) in Bayreuth dat naar zijn inzichten werd gebouwd. Wagner exploreerde de grenzen van de tonaliteit met complexe harmonieën en chromatische melodieën en bleek in dat opzicht een belangrijke inspiratie voor modernistische componisten.

Wagnerlaan (Brecht) op Google maps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s